Любопитно: Знаете ли, че елените виждат тигрите зелени?

Ето научното обяснение на този факт
31 май 2019 00:30, Ивета Иванова
23
Любопитно: Знаете ли, че елените виждат тигрите зелени?
Снимка: pexels

През годините много учени са се опитвали да установят защо тигрите са оранжеви и имат черни ивици. Оказва се, че други животни, и най-вече плячката, която тигрите ловуват, всъщност виждат тези хищници в друг цвят.

Например, за елените, тигриге изглеждат зелени. Това служи за камуфлаж на тигрите, когато са в гората, и така те по-лесно ловуват, тъй като често остават незабелязани. Човешкото око разпознава и трите основни цвята - черевия, синия и зеления цвят.
 
Но елените могат да разпознаят само зелено и синьо, те не виждат червеният цвят като червен. Затова оранжевото, което е комбинация между червено и жълто, за тях е неразпознаваемо и те го виждат като зелено, обяснява д-р Джон Фенел от Университета на Бристол в Англия.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: тигрилюбопитноелени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
РозовСлон преди 4 години
Да, и тук някои животни бъркат зеленото и портокаленото на светофара.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" ... виждат зелено" А листната маса можеби я виждат в жълто и черно? И как еленът знае кое човекът вижда зелено, жълто или черно? И кой елен сподели с учените как вижда зелено, жълто с черно и тигрите? Дрън, дрън, та пляс!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това научно съобщение обяснява защо партията на зелените се оказва всъщност червена.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗаглавиеОт Анонимен 15"Ан 15 , Браво!"---Благодаря! :) Ами, така, де! А, пък тия от сайта, изглежда виждат зелени човечета. :)
16
0
 
3
 
! Отговори
Заглавие преди 4 години
Ан 15 , Браво!
15
1
 
3
 
! Отговори
Заглавие преди 4 години
Къде се срещат? В ЗооГрадинта ли? И колкож диоптера използват?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавие: "Знаете ли, че елените виждат тигрите зелени?"В текста: "... тигриге изглеждат зелени. Това служи за камуфлаж на тигрите, когато са в гората."---Как се вижда камуфлаж? Елените виждат тигрите (зелени), а тигрите се прикриват със зеления цвят (защото елените ги ВИЖДАТ зелени) :)Последно: Елените виждат ли тигрите? :) :)
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха, сега разбрах защо елените пресичат улицата на червено те го виждат като зелено. :) :)
12
0
 
4
 
! Отговори
нищо ново преди 4 години
Всички животни са далтонисти.
11
4
 
2
 
! Отговори
mdaa преди 4 години
До Burike"Оранжев се получава при смесването на червен и зелен със светлина,"За разлика от другите , които се получават с тъмнина. Пробвай червено и жълто, и го махни това зеленото.
10
0
 
13
 
! Отговори
mdaa преди 4 години
Тигрите за оранжеви, щото са зелени.....Не можа ли еволюцията да ги направи направо зелени, да не се мъчат учените ....
9
3
 
11
 
! Отговори
Burike преди 4 години
Основните цветове са два вида,адитивен и субстрактивен!Червен,зелен и син за адитивен.Циан,пурпур и жълт за субстрактивния.Оранжев се получава при смесването на червен и зелен със светлина,с боички се използва субстрактивния метод.
8
5
 
4
 
! Отговори
Чичо Тони преди 4 години
Ако животните не виждат червения цвят и оранжевото за тях става зелено, то по същия принцип и логика зеленото ще стане синьо и камофлаж няма да има. А иначе, окраската на тигрите (както и на всяко друго животно) има определен конкретен смисъл и се налага от еволюцията и естествения подбор.
7
0
 
11
 
! Отговори
Пук преди 4 години
До Алабалати в зоопарк не си ли ходил? :-)Последно във варненския видяхме как мечката "Свобода" счупи врата на някакъв екзотичен лебед пред очите на десетина деца. Няма да се учудя и ако пуснат елените при тигъра.
6
17
 
10
 
! Отговори
Алабала преди 4 години
Откога тигри и елени обитават едни и същи географски ширини?
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече и пияни лелки взеха да пишат в тази пародия на новинарска агенция!Каквито са ви медиите , такива са и политиците. Медията трябва да е коректор на политиката - четвъртата власт, а не продаден и препродаден сбирщайн на пияндурници!
4
1
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Черевия :D :D :D
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"трите основни цвята - черевия, синия и зеления цвят"Няма ли да пуснат някакъв контрол в интернет пространството - това е безобразие. Медията, било то телевизия, вестник или интернет агенция, трябва да обогатява и ограмотява, а не обратното! Зеленият цвят не е и няма как да бъде основен тъй като се получава като се смесят синьо и жълто, черевия цвят не ми е познат!
2
3
 
17
 
! Отговори
Сръндак преди 4 години
Хах, зелен тигър, б.си якото. Все едно са в друга реалност тия елени. Въобще, интересно е как други видове възприемат околната среда. Което за нас е отличително, за тях е прикритие на потенциалния им убиец. Пък скалният орел има 4 пъти по-силно зрение, за него ние сме някакви кьоравци, като къртове, ръйш ли. Да не говорим пък за рентгеновото зрение при делфините. Въобще природата е чудно нещо.
1
1
 
21
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
Недейте да кликвате на линка, който са дали, там няма повече информация от тази, която вече са публикували в днес-а. Само искат да ви подведат, за да се генерира активност, а това е важно за рекламодателите.